Jan Geurtz - Verslaafd aan liefde

Jan Geurtz laat op heldere wijze zien dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelfafwijzing. Die proberen we te compenseren met onze zoektocht naar waardering van anderen. Maar dat werkt averechts: het maakt ons juist onzekerder en dus steeds afhankelijker. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde, erkenning en de veiligheid van een relatie.
De meeste liefdesrelaties lopen daardoor na een tijdje op de klippen, of misschien nog erger verzanden in een gezapig samenzijn zonder veel ruimte voor groeien geluk.

Bram Bakker - column oktober 2021

'Het lichaam heeft een geheugen'. Bram Bakker beschrijft dat hij tot een dieper inzicht is gekomen over het menselijk lichaam: 'Een lichaam liegt nooit'. Dit is zo belangrijk voor Bakker dat hij hierdoor zijn registratie als psychiater laat verlopen en weer als basisarts gaat werken; die zich verdiept in alle ingenieuze processen die in ons lijf plaatsvinden.

Edith Eva Eger - De keuze

De ballerina van Auschwitz, vertelt haar levensverhaal en laat zien hoe je je eigen geschiedenis tot een gevangenis maakt én je de keuze hebt om jezelf hieruit te bevrijden; 'door het leven vol te leven'. Hiermee doe je geen afbreuk aan eerder verlies of pijn, maar doe je juist recht aan degene die je bent verloren of de pijn die je hebt ervaren. Zelfs als je de hel op aarde hebt kunnen overleven; 'in je eigen gedachten ben je altijd vrij'
Eger deelt haar oorlogsherinneringen en de verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Diana Poole Heller - De kracht van gehechtheid

Vanaf onze vroege jeugd ontwikkelen we een gehechtheidsstijl. Alle ervaringen die we opdoen in het contact met onze gehechtheidspersonen zijn medebepalend voor onze relationele blauwdruk, het sjabloon voor ons emotionele landschap in ons latere leven, onze relaties en hoe we ons over onszelf voelen. Als vroege ervaringen warm en veilig zijn en gehechtheidsbreuken worden hersteld, ontwikkelen we een veilige gehechtheidsstijl. Worden onze kinderjaren gekenmerkt door verkeerde afstemming, verwaarlozing of andere traumatische ervaringen, dan raken we onveilig gehecht en verliezen we onze belangrijkste verbindingen, met onszelf, met de fysieke buitenwereld en met anderen.

Agnes van Minnen - Verlamd van angst

Waarom heb ik niet geschreeuwd, me niet verzet, niemand iets verteld, deed ik wat de dader vroeg, ging ik keer op keer terug? Veel vrouwen - en mannen - die slachtoffer zijn van seksueel misbruik kampen met deze vragen en durven zich uit schaamte niet uit te spreken. In het taboedoorbrekende boek wordt precies uitgelegd welke instinctieve overlevingsreacties (zoals verlammen, vluchten, vechten of vermijden) in werking treden tijdens en na seksueel misbruik. Het begrijpen van deze overlevingsreacties, die wel degelijk een functie hebben, betekent vaak een grote opluchting voor slachtoffers en helpt bij de verwerking. Op deze manier kan de cirkel van misbruik worden doorbroken en neemt de kans op herhaling af. Een toegankelijk boek met uitleg, tips, mythen die worden ontkracht en voorbeeldverhalen.

A.H. Almaas - De innerlijke diamant

De Innerlijke Diamant-serie is een neerslag van lezingen die erop zijn gericht het individu te oriënteren en te leiden op de weg naar realisatie. Almaas biedt een manier om de 'essentie' op te sporen en te ontwikkelen. Hij vergelijkt essentie met een diamant omdat deze kostbare edelsteen verschillende facetten heeft, die stuk voor stuk gepolijst moeten worden. Het proces leidt het individu via vasthoudende aandacht naar een onverwachte bevrijding van het persoonlijke leven, naar de verwerkelijking van de 'innerlijke diamant', waarbij het schijnbare conflict tussen binnen- en buitenwereld wordt opgelost.

Gabor Maté - Wanneer je lichaam nee zegt

In 'Wanneer je lichaam nee zegt' houdt Gabor Maté ons een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desastreuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS.
Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen: als het lichaam nee zegt ...

Jasmin Lee Cori - De emotioneel afwezige moeder

'Emotioneel afwezig' en 'emotionele verwaarlozing' zijn grote termen waar je van zou kunnen schrikken. En toch sluipen deze makkelijker ons leven in dan vaak gedacht.
De moederwond, dat is waar dit boek over gaat. Was je moeder te druk, te moe, afwezig, afstandelijk? Of ging al haar aandacht naar haar eigen (mentale) gezondheid? Dan kreeg je mogelijk niet de opvoeding, aandacht en liefde die je als kind nodig had.
Emotionele verwaarlozing in de kindertijd is een thema dat veel mensen raakt. Jasmin Lee Cori legt de vinger op de zere plek en biedt veel herkenning en steun. Ze helpt je begrijpen wat er ontbrak in je jeugd, hoe dit verband houdt met je moeders eigen geschiedenis, en laat zien hoe je de moederwond kunt helen. Vanwege onvervulde behoefte aan moederlijke zorg, worstelen inmiddels volwassen kinderen, zowel mannen als vrouwen, vaak met intieme relaties.