Psoas release
Als enige spieren die het boven- en onderlijf met elkaar verbindt zijn de psoas spieren een bijzondere plek in ons lichaam, en in belangrijke mate bepalend voor onze balans, bewegingen en lichaamshouding. Het zijn een van de sterkste spieren in ons lijf.
Net onder het middenrif hecht de psoas aan de ruggenwervels en loopt achter de ingewanden, door het bekken, waarna het aan de binnenzijde van het dijbeen hecht.
Omdat de psoas wordt aangestuurd door het autonome zenuwstelsel reageert deze instinctief als we schrikken, ons onveilig voelen of stress ervaren. Ook wanneer we ons hier niet eens bewust van zijn. Hij zal direct aangespannen worden en vormt daardoor het centrum van ons vecht- of vluchtgedrag.
Maar ook in minder duidelijk situaties kan de psoas aanspannen en daarmee fysieke klachten veroorzaken. Lage rugklachten, pijnlijke heupen, of buikklachten zijn in een periode met spanningen voor veel mensen een bekende werkelijkheid. De psoas speelt hierin vaak een belangrijke rol. Wanneer er sprake is van trauma, fysiek of emotioneel, shock- of ontwikkelingstrauma, kan de psoas een permanente staat van meer spanning bereiken, met chronische klachten als gevolg. Klachten die zich zelfs buiten de buik-, rug of heupgebieden kunnen uitspreiden. Het is niet voor niets dat de psoas, ook wel ‘de spier van de ziel’ wordt genoemd.
Gelukkig bestaan er technieken waarmee je op een zachte manier de spanningen in het psoas-gebied kunt leren kennen en er ruimte voor ontspanning kan komen. Omdat de klachten vanuit de psoas veelal ontstaan vanuit een onveilig gevoel of stress is het essentieel dit gebied rustig en met compassie te onderzoeken.
Wil je jouw psoas en gerelateerde klachten onderzoeken?
Ik kijk graag met je mee.