Lage rugklachten of pijnlijke schouders

‘Ik moet er mee leren leven, dat hoort nou eenmaal bij me’. Dat is maar zeer de vraag.

Een pijnlijke onderrug komt vaak door verhoogde spanning in de Psoas spieren die in de loop van je leven wordt opgebouwd, meestal vanaf jonge leeftijd. Ze hechten aan de binnenzijde van het bekken waardoor er druk ontstaat rond het SI-gewricht, vaak met uitstraling naar heupen en bovenbenen.
De Psoas, de spier van de ziel, dat is waar de pijn werkelijk vandaan komt.

Achter pijnlijke schouders of nek ligt vaak een overtuiging waardoor we (te) snel anderen te hulp schieten. Vanuit een reflex bied je al ondersteuning voor je kunt vragen of daar behoefte aan is en te voelen of je zelf wel ruimte hebt om die hulp te bieden.
De overtuiging smoort een afweging om al dan niet hulp te bieden. Je neemt letterlijk te veel problemen van anderen op je nek. Voor beide geldt dat wanneer de klachten chronisch zijn of opspelen in tijden van stress de kans groot is dat bovenstaande van toepassing is. Deze stress kan (deels) onbewust zijn.
De opgebouwde spanning in de Psoas en de reflex tot hulpverlenen kan je onderzoeken middels massagetherapie. Daarin kun je gaan ervaren, in een rustig tempo afgestemd op wat jouw lijf kan toelaten, hoe dit in jouw lijf voelbaar is.

Je hoeft niet te spitten in het verleden maar te ervaren in het hier en nu.
Of je dan nog steeds vindt dat het nou eenmaal bij je hoort?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.