Huidhonger

Ik vind het een prachtig én pijnlijk woord tegelijkertijd. Omdat het staat voor een diep menselijk verlangen naar contact én het pijnlijke gemis daaraan vertegenwoordigd.

Onderzoek bij jonge aapjes laat zien dat ze een warme en zachte ‘moederpop’ die geen voeding geeft verkiezen boven een mechanische ‘moeder’ die wél eten aanbiedt.
Het laat zien dat aanraking onderdeel is van het overlevingsmechanisme van alle zoogdieren. Onze eerste jaren zijn wij volledig afhankelijk van onze ouders of verzorgers.

Onvoldoende aanraking zorgt ervoor dat de stofwisseling van het kind vertraagt. Dat heeft een functie; het kind heeft hierdoor tijdelijk minder voeding nodig. Hierdoor kan het langer overleven als de ouders er (even) niet zijn.
Op de lange termijn zorgt het echter voor groeiachterstanden, verstoorde hechting en chronische stress.
Onvoldoende liefdevol aangeraakt worden is een vorm van emotionele verwaarlozing.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om huidhonger te stillen.
Neem je verlangen serieus; vraag een goede vriend(in) om een knuffel, maak tijd voor intimiteit met je partner (dat gaat verder dan seks).
Heb je zo iemand niet voor handen dan is een massage een uitstekende manier om je huidhonger te stillen. In een veilige ruimte en afgestemd op jou kan je lijf de aanraking volledig laten binnenkomen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.